Een veelgehoorde klacht over een letselschadezaak is dat het lang duurt voordat er een oplossing komt. Veel zaken slepen zich jarenlang voort. Dit is frustrerend voor het slachtoffer, omdat er veel onzekerheid blijft bestaan.
Waarom duurt een letselschadezaak lang?
Het lange wachten is vervelend en frustrerend. Je weet niet waar je aan toe bent en moet ondertussen contact houden met je belangenbehartiger, huisbezoeken ontvangen en allerlei documenten aanleveren. Toch is de lange duur van een letselschadezaak meestal in het belang van het slachtoffer. De zaak kan pas worden afgerond als er een stabiele medische situatie is. Pas dan is duidelijk wat de exacte schade is.
Wat is een stabiele medische situatie?
Een stabiele situatie betekent dat het letsel niet meer zal verbeteren of verslechteren. Als verslechtering nog mogelijk is, moet eerst worden onderzocht wat de gevolgen hiervan kunnen zijn. Bij blijvend en ernstig letsel kan het vaak pas na twee jaar worden vastgesteld dat er sprake is van een stabiele medische situatie. In veel gevallen duurt dit echter langer.
In een ideale situatie is het slachtoffer bij de afhandeling van de zaak weer aan het werk. Bij ernstig letsel zijn uitkeringen en voorzieningen geregeld, zoals aanpassingen in de woning (bijvoorbeeld een traplift) of een aangepaste auto.
Uitzoekwerk en bewijsvoering kosten tijd
Een tweede reden voor de lange duur van een letselschadezaak is de hoeveelheid uitzoekwerk. De volgende factoren spelen hierbij een rol:
- Aansprakelijkheid vaststellen: Informatie van getuigen, de politie en andere betrokkenen kan nodig zijn.
- Onderzoek naar de toedracht: Soms moet een onafhankelijk onderzoek uitwijzen wie aansprakelijk is.
- Schade in kaart brengen: Dit vereist gegevens van het slachtoffer, de werkgever en behandelend artsen.
- Medisch onderzoek: Behandelend artsen leveren informatie aan, die beoordeeld wordt door medisch adviseurs.
- Hulp van deskundigen: Soms zijn arbeidsdeskundigen nodig om een slachtoffer te begeleiden bij re-integratie.
Maatwerk en financiële steun tijdens het proces
Letselschade is persoonlijk en de gevolgen van een ongeval zijn voor iedereen anders. Dit vraagt om maatwerk. Een goede belangenbehartiger helpt een slachtoffer stap voor stap door het proces en zorgt ervoor dat de schade goed in kaart wordt gebracht.
Het is belangrijk dat een slachtoffer financieel zo min mogelijk voelt dat er sprake is van letsel. Zodra de aansprakelijkheid erkend is, moet de belangenbehartiger zorgen voor een voorschot op de uiteindelijke schadevergoeding.
Schakel altijd een specialist in
Omdat een letselschadezaak lang kan duren en veel stappen vereist, is het inschakelen van een ervaren belangenbehartiger cruciaal. Deze zorgt voor een soepel proces, juridische ondersteuning en financiële compensatie tijdens de looptijd van de zaak. Heeft u letselschade en wilt u weten waar u recht op heeft? Neem vrijblijvend contact op voor advies.