Affectieschade is een vergoeding voor de emotionele gevolgen die nabestaanden en naasten ervaren na het overlijden of het oplopen van ernstig en blijvend letsel van een dierbare.
Wat is affectieschade?
Affectieschade is bedoeld als erkenning voor het leed dat naasten ondervinden door het verlies of ernstige blijvende invaliditeit van een dierbare. Het is geen schadevergoeding voor financiële schade, maar een compensatie voor het emotionele leed en de aantasting van de affectieve band.
Wanneer kun je affectieschade vorderen?
- Bij overlijden van een dierbare door toedoen van een ander, bijvoorbeeld door een verkeersongeval, misdrijf of een medische fout.
- Bij zeer ernstig en blijvend letsel waardoor de levenskwaliteit van de getroffen persoon drastisch en onomkeerbaar is veranderd. Denk aan volledige afhankelijkheid van zorg, coma of ernstige hersenbeschadiging.
Wie heeft recht op affectieschade?
De wet kent een beperkte groep mensen die in aanmerking komt voor affectieschade waaronder; echtgenoten, geregistreerde partners, ouders en kinderen
Geen affectieschade voor broers en zussen
Opvallend is dat broers en zussen op dit moment géén recht hebben op affectieschade, hoe sterk de band ook was. Dit zorgt in de praktijk voor schrijnende situaties en roept veel weerstand op. In het regeerprogramma is opgenomen dat in de toekomst ook broers en zussen aanspraak kunnen maken op vergoeding van affectieschade. Het wetsvoorstel dat dit regelt wordt eind 2025 verwacht, maar tot op heden vallen broers en zussen buiten de regeling.
Affectieschade is geen shockschade
Affectieschade moet niet verward worden met shockschade. Waar affectieschade draait om de emotionele impact van het verliezen van een naaste of het ingrijpend veranderde leven van een dierbare, gaat shockschade over het psychische trauma dat iemand oploopt door het leed van diens dierbare. Denk aan een ouder die een ernstig ongeval van een kind ziet gebeuren en hierdoor een posttraumatische stressstoornis (PTSS) ontwikkelt. De ouder heeft dan zelf in wezen letsel opgelopen door het toedoen van een ander. Dit betekent dat er meer schade kan worden gevorderd dan enkel en alleen een vergoeding voor emotioneel leed. Bij shockschade heeft het slachtoffer recht op vergoeding van de schade die is ontstaan door het letsel dus ook schade door het niet kunnen werken, medische kosten en smartengeld voor eigen leed en ongemak. Shockschade en affectieschade kunnen naast elkaar worden gevorderd.
Vaste bedragen: hoe wordt affectieschade vergoed?
Affectieschade wordt uitgekeerd volgens een staffel, wat betekent dat de bedragen vastliggen. De hoogte van de vergoeding hangt af van de relatie met het slachtoffer en ligt tussen de €12.500 en €20.000. Dit voorkomt langdurige discussies over de hoogte van de schadevergoeding, maar wordt door sommigen als te beperkt ervaren. De verwachting is dat deze bedragen zullen worden verhoogd.
Juridische hulp bij affectieschade
Het verhalen van schade na een ongeval van een dierbare kan complex zijn. Een gespecialiseerde letselschadeadvocaat kan u helpen om uw belangen te behartigen en de vergoeding te krijgen waar u recht op heeft. Wilt u weten of u in aanmerking komt voor affectieschade of een andere vorm van overlijdensschade? Neem dan vrijblijvend contact op voor advies.