In het kort
Als er een geschil bestaat met uw Vereniging van Eigenaren (VvE) en u bent het oneens met een besluit dat de vergadering heeft genomen, dan kunt u dit besluit door de kantonrechter laten vernietigen. Wij adviseren u om de termijnen die daarvoor gelden in de gaten te houden. Die zijn namelijk kort, en bovendien fataal.
In detail…
Wanneer is het verstandig om een advocaat in te schakelen om problemen binnen de VVE op te lossen of verdere escalatie van een conflict te voorkomen?
Als er een geschil bestaat of dreigt met uw Vereniging van Eigenaren (VvE) of de VvE beheerder en/of u bent het oneens met een besluit dat de vergadering heeft genomen dan kunt u zich hier juridisch tegen verzetten. U kunt bijvoorbeeld een besluit van de VvE door de kantonrechter laten vernietigen. Wij adviseren u om de korte termijnen die daarvoor gelden goed in de gaten te houden. Die zijn namelijk kort en bovendien fataal. Voorts kost dit in complexe zaken veel voorbereidingstijd, dus hou de termijnen goed in de gaten.
In juridische procedures waarbij een Vereniging van Eigenaren (VvE) betrokken is, kan het verstandig te zijn om uw belangen door een ervaren vastgoedadvocaat van JAW Advocaten te laten afhandelen. Geschillen kunnen bijvoorbeeld ontstaan over besluiten van de VVE, het meerjarenplan, onenigheid over het splitsingsreglement, onenigheid met de aannemer die door de VVE is ingesteld.
Korte termijnen bij VVE-geschillen: ook in hoger beroep
- In artikel 5:130 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek (BW) is bepaald dat je binnen één maand na de dag dat je kennis hebt genomen of hebt kunnen nemen van een besluit van de VvE, aan de kantonrechter een verzoek kan indienen dat besluit te vernietigen.
- De termijn om in hoger beroep te gaan is ook erg kort. In 5:130 lid 3 BW staat dit enigszins verstopt vermeldt. In tegenstelling tot veel andere civiele procedures bedraagt de beroepstermijn één maand en de termijn begint een dag nadat de uitspraak (die uitspraak heet ‘beschikking’) van de kantonrechter
Wanneer is een advocaat verplicht bij een VVE procedure?
In alle juridische procedures waarbij partijen ‘niet in persoon’ kan procederen, moet een advocaat ingeschakeld worden. Voor VvE’s is dat in principe altijd, behalve als het gaat om een verzoek tot vernietiging van een besluit, een verzoek tot vervangende machtiging of een incassozaak met een belang van maximaal €25.000,-. Bij alle andere zaken – bijvoorbeeld het vragen van een verklaring voor recht dat een besluit nietig is, een vordering tot ontruiming, een vordering tot nakoming van het splitsingsreglement of in een geschil met de VvE beheerder of aannemer – is een advocaat verplicht.
Neem daarom direct contact met de vastgoedspecialisten van JAW Advocaten op als u conflicten heeft met, of binnen, uw VVE en u hierbij juridische ondersteuning wenst.