In het kort
Als het Openbaar Ministerie (OM) op basis van het (strafrechtelijk) financieel onderzoek aannemelijk acht dat een verdachte wederrechtelijk voordeel heeft verkregen, dan kan het OM via een ontnemingsprocedure deze zaak aanhangig maken bij de rechtbank.
In detail…
De ontnemingsvordering door het Openbaar Ministerie
Als het Openbaar Ministerie (OM) op basis van het (strafrechtelijk) financieel onderzoek aannemelijk acht dat een verdachte wederrechtelijk voordeel heeft verkregen, dan kan het OM via een ontnemingsprocedure deze zaak aanhangig maken bij de rechtbank. Een ontnemingsvordering dient zo snel mogelijk, maar uiterlijk twee jaren na de uitspraak in de strafzaak in eerste aanleg bij de rechtbank aanhangig gemaakt te worden door het OM. De ontnemingsvordering wordt dan aansluitend betekend aan de verdachte.
In de ontnemingsvordering wordt aan de verdachte medegedeeld dat hij kan kennisnemen van het dossier waarop de ontnemingsvordering is gebaseerd. Vaak bevindt zich in het dossier een ontnemingsrapportage waarin het OM de geschatte hoogte van het wederrechtelijk verkregen voordeel heeft onderbouwd.
Berekening van het wederrechtelijk verkregen voordeel
Het wederrechtelijk verkregen voordeel kan door het OM op verschillende manieren worden berekend maar dient altijd goed te worden geverifieerd. Primair kan het OM een berekening maken van het voordeel per gepleegd strafbaar feit waarvoor voldoende aanwijzingen bestaan dat zij door de verdachte zijn begaan).
Aanvullend kan het OM een berekening maken via de methode van (eenvoudige) kasopstelling of vermogensvergelijking. In deze methodes wordt nagegaan of de uitgaven en/of vermogensvermeerdering gedurende een bepaalde periode meer bedragen dan de legale inkomsten die verdachte heeft genoten. Als dat wordt geconstateerd door het OM dan wordt dit als onverklaarbare inkomsten aangemerkt en geherkwalificeerd als wederrechtelijk verkregen voordeel.
Rechtsmiddelen
Het OM en de verdachte (of reeds veroordeelde belanghebbende) kunnen van het ontnemingsvonnis door de rechter in eerste aanleg in hoger beroep gaan bij het gerechtshof. Tegen de uitspraak van het gerechtshof kan aansluitend nog cassatie worden ingesteld bij de Hoge Raad der Nederlanden.
Neem daarom direct contact met JAW Advocaten als u juridische bijstand wil bij de strafrechtelijke ontnemingsprocedure.
Verantwoordelijke advocaten:
Diensten en Services: