In het kort
In de praktijk kunnen veel feitelijke en rechtshandelingen als onrechtmatige daad worden aangemerkt. Aansprakelijkheid uit onrechtmatige daad kan ook volgen op basis van de wet, bijvoorbeeld in geval van specifieke risicoaansprakelijkheden die limitatief in de wet zijn opgenoemd, zoals de risicoaansprakelijkheid van opstaleigenaren en in het geval van aansprakelijkheid bij onverschuldigde betaling en ongerechtvaardigde verrijking.
In detail…
Wat is een onrechtmatige daad?
In de praktijk kunnen veel feitelijke en rechtshandelingen als onrechtmatige daad worden aangemerkt. Aansprakelijkheid uit onrechtmatige daad kan ook volgen op basis van de wet, bijvoorbeeld in geval van specifieke risicoaansprakelijkheden die limitatief in de wet zijn opgenoemd, zoals de risicoaansprakelijkheid van opstaleigenaren, aansprakelijkheid in geval van onverschuldigde betaling en ongerechtvaardigde verrijking.
De wet geeft de volgende definitief aan van een onrechtmatige daad in artikel 6:162 BW:
- Inbreuk op een recht of
- Een doen of nalaten in strijd met een wettelijke plicht of
- Een doen of nalaten in strijd met hetgeen volgens ongeschreven recht in het maatschappelijk verkeer betaamt.
Het Nederlandse recht stelt vijf voorwaarden waaraan voldaan moet zijn, wil sprake zijn van een onrechtmatige daad die verplicht tot schadevergoeding aan de benadeelde partij:
- Een onrechtmatige gedraging (actief ‘een doen’ of passief ‘een nalaten’)
- De daad moet toe te rekenen zijn aan de dader
- Er is schade ontstaan
- Causaal verband is vereist tussen de daad en de schade (de schade is een direct en voorzienbaar gevolg van de onrechtmatige daad)
- Relativiteit (de onrechtmatige daad is ten nadele van u gepleegd (uw belang is geraakt en niet dat van een derde))
Wettelijke aansprakelijkheid op basis van onrechtmatige daad
Als vaststaat dat sprake is van een onrechtmatige daad, ontstaat een verbintenis tot schadevergoeding uit onrechtmatige daad. De schuldeiser (benadeelde) heeft dan het wettelijk recht om schadevergoeding te eisen van de schuldenaar (dader). Op de schuldenaar rust de verbintenis om de schuldeiser schadeloos te stellen. Het zal vaak nodig zijn om een juridische procedure te starten om de aansprakelijkheid van de schuldenaar in rechte vast te laten stellen.
Bij de vaststelling van de schadevergoeding door de rechter wordt rekening gehouden met een deel ‘eigen schuld’ aan uw zijde indien en voor zover deze aanwezig is. Dat wil zeggen dat de rechter nagaat of schuldeiser (benadeelde) ook zelf (deels) heeft bijgedragen aan de ontstane schade. Indien er voor een deel ‘eigen schuld’ wordt vastgesteld aan de zijde van de benadeelde partij, dan kan de rechter de aan de schuldeiser te betalen schadevergoeding verminderen.
JAW Advocaten kan voor u beoordelen wie aansprakelijk is voor de door u geleden schade. Tevens inventariseren wij of het haalbaar is, om de schade via een juridische procedure op de wederpartij te verhalen.
Neem daarom direct contact met JAW Advocaten als u wordt geconfronteerd met onrechtmatig handelen of een wettelijke risicoaansprakelijkheid en u wilt nagaan wat uw juridische mogelijkheden zijn.
Verantwoordelijke advocaat:
- mr. D. (Dave) IJpelaar
- mr. J. (Jochem) Verheij
- mr. H.P. (Peter) Schouten
- mr. E.H.J. (Eric) aan de Stegge
Rechtsgebied: