,

Heeft u recht op inzage (gratis) en afschrift huisartsdossier

De Rijksoverheid bevestigt dat u recht heeft op een gratis afschrift van uw eigen huisartsdossier, ook wel het huisartsjournaal genoemd. Als u een aanvullende kopie wenst van uw dossier, dan mag de zorgverlener u hiervoor wel (extra) kosten in rekening brengen.

Wil je jouw huisartsdossier (gratis) inzien in de praktijk? Maak dan een afspraak met het secretariaat van je huisarts. Een kopie van het medisch dossier kun je telefonisch of schriftelijk opvragen bij je huisarts. Wil de zorgverlener u toch kosten in rekening brengen, dan kunt u de zorgverlener verwijzen naar de informatie van de Rijksoverheid dat zij u geen kosten in rekening mogen brengen.

Uw recht op inzage in uw persoonlijk medisch dossier voor particulieren is vastgelegd in artikel 456 van de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO): ‘De hulpverlener verstrekt aan de patiënt desgevraagd zo spoedig mogelijk inzage in en afschrift van de bescheiden’.

De zorgverlener is verplicht de patiënt te ondersteunen.  In de praktijk blijkt dat zorgverleners hier helaas ten onrechte te terughoudend mee omgaan, terwijl u als belanghebbende degelijk het recht heeft op een gratis afschrift  van uw medisch dossier. Het zijn tenslotte uw eigen gegevens.

Elke zorgverlener houdt een eigen dossier bij. Wilt u duidelijkheid over wat een bepaalde zorgaanbieder in zijn dossier heeft staan? Vraag deze dan op bij deze specifieke zorgaanbieder. Kijk op de website van uw zorgaanbieder hoe u dit moet doen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.