Bekostiging van uw procedure

JAW Advocaten hanteert duidelijke, transparante en redelijke tarieven. Alvorens de opdracht aan te nemen bespreken wij met u de te verwachten kosten, zodat u precies weet welke kosten u kunt verwachten. Afhankelijk van de omvang en aard van uw zaak en uw draagkracht kunt u bij ons kiezen voor uurtarief, een vaste prijsafspraak, dekking via uw rechtsbijstandsverzekering. Op verschillende rechtsgebieden verrichten wij ook zaken op basis van gefinancierde rechtsbijstand.

Rechtsbijstandverzekering en uw recht op vrije advocaatkeuze

Heeft u een rechtsbijstandsverzekering bij bijvoorbeeld DAS, ARAG of Interpolis? U hoeft dan geen genoegen te nemen met ‘rechtsbijstand in natura’. Uit Europees recht vloeit voort dat u in een procedure vrij mag kiezen wie u als advocaat bij mag staan. Dit geldt in bijna alle soorten zaken en zelfs in de voorfase van een procedure. Het Hof van Justitie heeft in de zaak DAS/Sneller (HvJ 7 november 2013, C-442/12) bevestigd. U mag zelf uw advocaat kiezen en daarin niet op oneerlijke wijze beperkt worden door uw rechtsbijstandverzekering zoals DAS, ARAG of Interpolis. Via deze externe link kunt u daar meer  over lezen.

Controleer uw polis of u recht heeft op vrije advocaatkeuze via uw rechtsbijstandsverzekering.

U mag zelf een deskundige advocaat kiezen en u hoeft geen genoegen te nemen met de vaak minder ervaren jurist van uw rechtsbijstandsverzekeraar. Dit is uw absoluut recht, hetgeen de rechtsbijstandverzekeraar u niet kan weigeren als er sprake is van een (dreigende) juridische procedure. Wilt u meer weten? De Consumentenbond heeft een uitgebreid artikel geschreven over het hoe en wat van vrije advocaatkeuze. Hier vindt u eveneens een overzicht van de verschillende rechtsbijstandsverzekeraars.

Gefinancierde rechtsbijstand (Toevoeging via de Raad voor de Rechtsbijstand)

Indien u een beperkt inkomen en vermogen hebt dan komt u mogelijk in aanmerking voor gefinancierde rechtsbijstand, ook wel een toevoeging genoemd. U betaalt dan afhankelijk van het (gezamenlijk) inkomen in het peiljaar, een eigen bijdrage. Meer informatie over de eigen bijdrage of de voorwaarden van gefinancierde rechtsbijstand kunt u vinden op de site van de Raad voor Rechtsbijstand: www.rvr.org

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.